O Nama

Srebrna Planina Spa & Resort

RAJ NA DOHVAT RUKE

Srebrna planina RESORT & SPA je novi turistički kompleks na Kopaoniku, savremeno arhitektonsko zdanje, koje se nenametljivo utapa u obrise planine. Namenjen je upravo ljudima koji znaju kakav odmor hoće i prilagođen različitim potrebama najprobirljivijih gostiju koji žele da osmisle celodnevni boravak, upotpunjen mnoštvom ponuđenih sadržaja. Srebrna planina je i prava mera aktivnog odmora ili, naprosto, kutak za opuštanje, uživanje i prepuštanja svim izazovima hedonizma.

Bez obzira kako rešite da ispunite dan – da li letujete, zimujete, dočekujete prolećno buđenje prirode ili ispraćate boje jeseni u ispreplitanim četinatrskim i listopadnim šumama – u kompleksu Srebrna planina nadohvat ruke vam je uvek savremeni SPA centar.

Posle skijanja, šetnje ili ugodnog popodneva u našem restoranu, spontano i neosetno ćete skliznuti u udobnost i toplinu sobe ili romantično veče na terasi.

0
Soba
0
Apartmana
0
Vila
0
km Ski staza
0
metara NM
Srebrna Planina Spa & Resort

ISTORIJA, VIZIJA, MISIJA...

Znate li koje tajne krije ime – Kopaonik? Ako vam pitanje zvuči čudno – hajde da zavirimo u prošlost i rešimo misteriju. Koliko god da zakopate duboko u istoriju, priča o toj planini iznedriće vam najmanje dve činjenice i dva detalja koji se uvek ponavljaju – rudare i srebro.

Bogatstva u nedrima planine otkrivana su kroz vekove, još od antičkog doba i vremena turske imperije. Stari spisi potvrđuju da je današnji Kopaonik imao brojne kumove, koji su prepoznavali srebro kao njegovu neporecivu vrednost. Turci su ga zvali Gimiš dag (Gümüş dağ – srebrno brdo), a u italijanskim hronikama nazivan je Montanja del arđento (Montagna dell’argento – planina od srebra).

U vreme jačanja srednjovekovne srpske države, razvojem rudarstva i eksploatacije ruda gvožđa, srebra, zlata, bakra i cinka, autentičan domaći naziv bio je Kopanik ili Kopalnik. Metamorfozom jezika u međuvremenu je, nečijim lapsusom, omaškom, greškom ili namerom, preimenovan u – Kopaonik, ali je srebro ostalo kao njegov trajni zaštitni žig.

Deo te istorije danas nastavlja trajno da živi kroz ime novog kompleksa RESORT & SPA Srebrna planina, dragulja u turističkoj kruni Kopaonika, koji u vodećem zimskom centru Srbije postaje izbor ne samo skijaša već i novih gostiju, željnih opuštanja u prirodi, rekreacije, aktivnog odmora za celu porodicu, ali i onih koji drže do hedonizma i imaju visoke kriterijume životnog stila.

A RESORT & SPA Srebrna planina, upravo objedinjuje sve što želite od odmora i bez obzira koje je godišnje doba.

Srebrna Planina Spa & Resort

Konferencije, seminari, poslovni turizam,
team building

Kompleks Srebrna planina istovremeno nudi i ambijent za poslovne sastanke, konferencije, seminare, tematske radionice, proslave, team buildinge, osmišljavanje i stvaranje uspešnih poslovnih timova.

Kombinacija zimskih i letnjih aktivnosti, prolećnih ili jesenjih šetnji u interakciji s neprevaziđenom prirodom i izazovima kopaoničkih padina, dodatno je upotpunjena vrhunskom SPA ponudom. Poslovnim gostima kompleksa Srebrna planina na raspolaganju je sala sa kapacitetom od 60 mesta i vrhunskom pratećom opremom uz wi – fi.

Svi u jednom hotelu i jedan hotel za sve, jer Srebrna planina jača timski duh.

Srebrna Planina Spa & Resort

ako nisi bio na Kopu,
nisi bio na zimovanju

Kopaonik zbog prosečno 200 sunčanih dana godišnje nosi i epitet “sunčana planina”, dok u zimskoj sezoni skijaše očekuje prosečno 40 skijaških dana.

Kao najopremljeniji i najsavremeniji ski-centar u Srbiji, Kopaonik iz godine u godinu poput magneta privlači ne samo skijaše željne adrenalina i rekreativce ili porodice u potrazi za mirom ili aktivnim odmorom. Kopaonik je nepogrešivi izbor ljudi sa visokim životnim stilom, ali i raj za mnoge čije životne navike i potrebe najbolje objašnjava rečenica – „ako nisi bio na Kopu, kao da nisi bio na zimovanju“. Zato je RESORT & SPA Srebrna planina nova karta na koju će igrati svi kojima je Kopaonik sinonim dobrog provoda i odmora.

Turistički centar nalazi se na 1.770 metara nadmorske visine, a najviši – Pančićev vrh je na 2.017 metara. Ukupna dužina staza i ski puteva je 65 kilometara. Padine šest crnih staza vrhunski su izazov za iskusne skijaše, dok rekreativci mogu da biraju između 20 plavih i 11 crvenih staza, uz najveću visinsku razliku od 512 metara i najdužu stazu od 3,5 kilometra.

Tri staze ispunjavaju međunarodni FIS standard za slalom, veleslalom, super veleslalom i spust. Ljubitelje nordijskog skijanja očekuje staza duga sedam kilometara.

Kapacitet ukupno 24 žičare, ski lifta i veznih instalacija je 34.000 skijaša na sat. Za ljubitelje noćnog skijanja izazov su osvetljene staze “Malo jezero”, ”Karaman greben” i “Pančić 4b”, a noviteti u ski-centru su dve nove staze na lokaciji Gvozdac, taksi tabač za prevoz skijaša i sankalište dugo 1.225 metara na stazi Karaman greben. Sistem za veštačko osnežavanje pokriva 97 % skijališta.

Za najmlađe skijaše obezbeđen je prostor ski-vrtića sa pokretnom trakom i karusel koji olakšava da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama. Osim staza za alpsko i nordijsko skijanje, ski-centar Kopaonik čini i uređen snow park u kome se organizuju mnoga domaća i međunarodna takmičenja.

Prateći adrenalinski sadržaji su bob na šinama, zip-line i tubing, koji garantuju zabavu tokom cele godine, a puštanjem u rad Avantura parka – adrenalinske atrakcije za decu i odrasle, turistička ponuda Kopaonika dodatno je upotpunjena.

A kad prvi sumrak sa staza otera i najupornije skijaše i kad monotoni zvuci žičare utihnu, a zameni ih planinski vetar – dan još nije završen. Nije, jer kompleks Srebrna planina nudi opuštanje u svom savremenom SPA centru, uz saunu, tusko kupatilo, hidro-masažu ili, pak, samo leškarenje uz opuštajući žubor vode.

Srebrna Planina Spa & Resort

odmor pod oblacima
u oazama ozona

Kopaoniku je priroda podarila eksluzivnost kojom se izdvaja od brojnih drugih turističkih centara u regionu i svetu, a na dohvat ruke je svima koji su spremni da se prepuste izazovima povratka iskonskim vezama s prirodom.

U blizini kompleksa Srebrna planina nalaze se inspirativne i uzbudljive pešačke staze, dužine nekoliko kilometara, sa blagim usponima. Lagana šetnja vodiće vas kroz prelepe predele, s pogledom na krajolik koji ostavlja bez daha. Pojedine staze prolaze i kroz šumu u kojoj će vas zapahnuti čist vazduh i osvežavajući povetarac. Prilagođenje svim generacijama, staze su naročito pogodne za porodične šetnje sa mlađom decom.

Deo bogate ponude gostima Srebrne planine biće posebne ture aktivnog odmora i fakultatitvnih izleta na kojima će vam vodiči otvarati riznice spomenika, tradicije i kulture života s prirodom u šarenolikoj lepezi lepota Nacionalnog parka.

Često smo, ponekad nesvesni nametnutog hendikepa koji nosi život u gradu, skloni da zanemarimo upravo potrebu za povratkom prirodi. A upravo je Kopaonik, koji od 1981. godine ima status nacionalnog parka, svojevrstan koloplet prirodnih lepota.

Srebrna Planina Spa & Resort

Rezervati - magično jedinstvo različitosti

Znate li da Nacionalni park Kopaonik čini čak 13 rezervata, autentičnih i zakonom zaštićenih posebnih prirodnih celina? Svaki od njih na svoj način upotpunjuje magiju srebrne planine koju treba otkriti i doživeti.

Možda vas radoznalost odvede da spoznate čari kanjona Samokovske reke i istoriju kovačnica metala koje je pokretala snaga vode ili da lagano otpešačite do drevnog svetilišta Metođe, duhovnog utočišta nekadašnjih kopaničkih rudara? Na tom putu očekuje vas još jedan nesvakidašnji biser prirode – jedinstveni gejzir koji, za razliku od većine svojih termalnih rođaka širom sveta, izbacuje – hladnu vodu.

Uspon pešačkom stazom do pod sam vrh Kopanika, na 1.800 metara nadmorske visine, dovešće vas na Nebeske stolice, arheološki lokalitet na kojem je nedavno otkrivena ranohrišćanska bazilika, građena verovatno u 4. ili 5. veku. Ta je visoravan u narodnom predanju nazvana Crkvina, a pogled s tog proplanka biće više od očekivanja s kojim ste krenuli u planinarsku avanturu.

Padine Kopaonika izbrazdane su brojnim kotlinama, klisurama i vodotokovima – Barskom i Lisinskom rekom na zapadnoj strani, Duboka i Brzećka reka teku istokom planinskog masiva, a Ciganska i Gobeljska slivaju se niz severnu stranu planine.

Samokovska reka centralna je arterija Kopaonika, a njen kanjon izazov je kome teško mogu odoleti  i avanturisti i rekreativci.

Jelovarnik je jedan od kopaoničkih rezervata koji obuhvata izvorišta ispod Pančićevog vrha i Nebeskih stolica, a njegovo srce je istoimeni vodopad, visok 71 metar, čije kaskade se provlače kroz kolaž bukove i četinarske šume. Doživljaj koji se pamti, fotografiše, prepiričava, preporučuje …

Svom spisku kopaničkih izazova svakako dodajte i rezervate Suvo Rudište, Barsku reku, Gobelju, Jankove bare, Vučak, Bele stene… Da, sve su to izazovi koji mame da ponovo dođete!

A pre i posle svega, vaše polazište i utočište ostaje izabrani kutak u turističkom kompleksu RESORT & SPA Srebrna planina.

Srebrna Planina